Битан предуслов за правилан раст, развој и унапређење здравља, спречавање болести подизање биолошког петенцијала, неопходан за обезбеђење континуираног процеса формирања здравог човека је правилна исхрана. Стручно организовање и пружање правилне исхране представља значајан задатак и важан вид дечије заштите.

Да би се то обезведило неопходна је примена одговарајућих норматива. Нормативи исхране деце у условима колективног смештаја у предшколским установама чине основ правилног планирања, организовање и контроле ихране.

Један од значајнијих чинилаца за правилан раст и развој, очување и унапређење здравља деце је правилна исхрана деце у предшколској установи и представља адекватну замену за највећи део породичне исхране, а истовремено представља и коректор евентуалних неправилности породичне исхране.

Исхрана деце у Предшколској установи „Бошко Буха“ регулисана је:

Законом о безбедности хране /Сл.гласник РС, бр.41/09/.

Законом о општој безбедности производа /“Сл.гласник РC, број 41/09/ Правилником о нормативу друштвене исхране деце у установама за децу, рецептурама, количинама намирница и нормативом за исхрану деце у Предшколској установи „Бошко Буха“ Врбас,.

Уредбом о интегрисаној превентивно-здравственој заштити становништва од хроничних незаразних обољења /Службени гласник РС бр. 32/96.

„10“ златних правила Светске здравствене организације о хигијенским захтевима за руковање храном и предметима у радној средини, 1986.

Исхрана деце у Установи треба да буде:

Добро уравнотежена здрава исхрана базирана на конзумирању расноврсне хране са садржајем свих потребних хранљивим састојцима. Да обезбеђује оптималан дневни унос енергије.

Карактеристике норматива исхране деце у установи.

Три оброка: доручак, преподневна ужина и ручак.

Правилно процентуално учешће масти, беланчевина и угљених хидрата. Задовољавајућа енергетска вредност оброка.

Правилна исхрана деце је један од главних услова за очување здравља, спречавање болести, правилан телесни раст и душевни развој. Правилна исхрана је посебно важна у предшколској узрасту када дете интензивно расте и развија се.

Када се планира јеловник строго се поштују потребе дечијег организма у енергетском, градивним и заштитним материјалима. Организација рада усмерена је на стварање најбољих услова рада и елеминисању могућих ризика приликом производње и дистрибуције хране.

Јеловник, количина хране по детету, рецептуре и асортиман јела је уједначен за све вртиће у општини Врбас.

Како би дечија храна била што разноврснија, неопходно је да у свакодневном јеловнику буду заступљене намирнице из свих седам група намирница и то:

Житарице и производи од жита. Месо, риба, јаја и њихови производи. Млеко и млачни производи. Масти и уља и производи на њиховој бази. Поврће и производи од поврћа. Воће и производи од воћа.

Шећер и шећерни концентрати.

Исхрана деце у Предшколској устнанови се реализује кроз три оброка и то: доручак, преподневна узина и ручак. Оброци се сервирају у правилном временском размаку и то:

Доручак у интервалу од 7,30 часова до 8,00 часова. Ручак у интервалу од 12,30 до 13,00 часова.

Доручак је веома важан оброк, јер обезбеђује енергију за психофизичку кондицију и расположење деце. Доручак чине намирнице које садрже доста скроба и других угљених хидрата као што су: хлеб, пециво, млеко, млечни производи, јаја, маслац и сл.

Поподневна ужина је оброк који се састоји претежно од сезонског воћа, куваних ужина, /пудинг, гриз итд/. воћних или млечних напитака , итд.

Ручак је главни оброк у дневној исхрани, треба да буде разноврстан и састављен од различитих сланих јела: главног јела- свињско, јунеће, пилеће месо, риба, прилог варива итд. и салате.

Јеловник прави шеф кухиње уз консултацију са медицинског сестром за превентивну здравствену заштиту.

У централној кухињи се свакодневно припрема ручак за све вртиће установе. Дневно се припрема до 1000 ручкова. Мада је капацитет кухиње за припрему 500-600 оброка. Доручак и ужина се припремају у дистрибутивним кухињама – у сваком вртићу посебно.